Stevifem - Koeltechniek

Airconditioning

Warmtepompen

Koeling

Ventilatie

Zwembadwarmtepomp

Warmtepompen

Warmtepompen als hoofdverwarming genieten de laatste jaren een groeiende interesse vanwege de diverse voordelen voor mens en milieu. In eerste instantie zijn warmtepompen een veel efficiëntere manier om individuele woningen en/of kantoren te verwarmen dan de klassieke systemen die gebruik maken van directe verbranding op gas of op mazout.

In de zoektocht naar het gebruik van hernieuwbare energie blijft de warmtepomp als één van de enige alternatieven over. De ondersteuning vanuit overheid en distributienetbeheerders is hiervan het mooiste bewijs. Diverse subsidies zijn te verkrijgen voor de installatie van een warmtepomp. Een warmtepomp is energiezuinig, efficiënt, maar zorgt bovendien ook voor een CO2 uitstoot die veel lager is (minstens 60% minder CO2-uitstoot dan bij klassieke verwarmingsinstallaties op gas of mazout).

 

Gratis energie uit de omgeving

Een warmtepomp maakt gebruik van de gratis warmte aanwezig in de natuur. De warmtepomp is eigenlijk een koelkast die in omgekeerde zin werkt. Een warmtepomp werkt dus als een kringproces waarbij warmte op lage temperatuur (=gratis in de buitenlucht) een vloeistof (=koelmiddel) doet verdampen, waarna vervolgens de compressor de damp samenperst waardoor de druk en dus de temperatuur verhoogt. Binnen gaan deze warme dampen condenseren. Condensatie is een natuurlijk proces waarbij warmte vrij komt. Deze afgifte van warmte kan zowel aan lucht als aan water.

 

Rendement

Het is eenvoudig om een volledige woning uit te rusten met een optimale en zelfs geautomatiseerde klimaatregeling voor alle seizoenen. Een buitenunit blijft steeds vereist, als kernstuk voor de installatie. De buitenunit kan zelfs tot op grote afstand van de woning geplaatst worden (tot 100 m).

Wie zich wenst te beperken tot klimaatregeling voor een gering aantal woonvertrekken – vb. de slaapkamers – kan gebruik maken van de zogeheten ‘multisystemen’, waarbij één buitenunit tot vier binnenunits aankan. Anders dan algemeen verwacht, blijft het verbruik van deze warmtepompen zeer beperkt als gevolg van een hoog rendement: voor 1kW ingegeven elektrische energie, krijgt men 3 tot 6 kW terug in de verwarmingsmodus. Het energieverbruik voor verwarming is zelfs aanzienlijk gunstiger dan met een verwarmingsinstallatie op gas- of stookolie.

Bovendien vormt elektriciteit een veel milieuvriendelijker energiebron, zodat de CO2-uitstoot hier veel lager ligt dan bij een directe verbranding. Bij koeling ligt het rendement van de warmtepompen iets lager. Het energieverbruik van de warmtepomp is onvermijdelijk, maar het gewonnen wooncomfort compenseert dat ruimschoots.

Overigens is een optimale isolatie van de woning een basisvereiste voor elk verwarmingssysteem om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Nieuwbouwwoningen lenen zich bij uitstek voor de integratie van deze warmtepompen met dubbele functionaliteit. Bij renovatieprojecten is een grondige analyse van de situatie noodzakelijk, maar ook daar bestaan slechts weinig beperkingen inzake de warmtepomp.

 

Warmtepomp subsidies

Er bestaan heel wat subsidies en steunmaatregelen voor energiebesparende investeringen bij uw nieuwbouw of verbouwing. Ze gaan uit van de verschillende overheden, de distributienetbeheerders en sommige gemeenten en provincies. Een overzicht van alle mogelijke steunmaatregelen waar u, in uw woonplaats, van kan genieten, vindt u op www.energiesparen.be

 

 Warmtepompen

Wandmodellen

Wandmodellen

Wandmodellen worden vooral gebruikt in kleine ruimtes zoals slaapkamers, werkkamers of kleine kantoorruimtes. Ze zijn eenvoudig en snel te plaatsen, en zijn een elegante oplossing waar geen vals plafond voorhanden is.

Lees meer »

Cassettemodellen

Cassettemodellen

Dit type toestel wordt bijna volledig ingebouwd in het vals plafond; enkel het stijlvol decoratiepaneel blijft zichtbaar. De behandelde lucht wordt uitgeblazen in één, twee of vier richtingen. Een stille oplossing voor winkels, restaurants, kantoren, enz...

Lees meer »

Kanaalmodellen

Kanaalmodellen

Bij dit type toestel zijn enkel discrete roosters zichtbaar. Het toestel zelf wordt volledig weggewerkt in een vals plafond, een technische ruimte,... De lucht wordt dan via flexibels of buizen naar de verschillende inblaasroosters verdeeld.

Lees meer »

Vloer/Plafond & consolemodel

Vloer/Plafond & consolemodel

Samsung's console en plafond airconditioners/warmtepompen passen in elk interieur en zijn zeer flexibel te plaatsen. Zo heb je meer keuze in verband met de plaatsing van het toestel. "Cool" zijn was nooit zo stijlvol.

Lees meer »

© 2011 Stevifem - site by Go4it Media Group